Menu Sluiten

Historie

Tafeltennisvereniging “Revanche” (in het kort: T.T.V. Revanche) uit Schaijk is opgericht op 15 maart 1983 door Jan Janssen (voorzitter), Tonny Willems (secretaris) en Jan Princen (penningmeester). Revanche was het resultaat van de derde oprichting op rij. Hoewel de andere twee verenigingen (Revanche ’74, speellocatie: camping Parcival) geen lang leven was beschoren, bleek Revanche een blijvertje. Vier huidige leden zijn al lid vanaf de oprichting in 1983: Fred Smit, Wout van Kessel, Piet Lips en Jan Princen.

Het begon allemaal door een advertentie in de media dat er op 15 maart 1983 een bijeenkomst zou zijn in het voormalige dorpshuis van Schaijk voor de oprichting van een nieuwe tafeltennisvereniging. Tonny Willems legde op dat moment de tafeltennis spelregels uit, aan de op dat moment aanwezige belangstellende. Na deze uitleg kon met zich laten inschrijven als lid van de vereniging. Tafeltennisvereniging Revanche was geboren. De bestuurssamenstelling van het allereerste bestuur was: Jan Janssen (voorzitter), Tonny Willems (secretaris), Jan Princen (penningmeester), Willie van Dijk, Theo Loeffen en Tiny Verbruggen.

Revanche groeide uit tot een gezelschapsvereniging van formaat waar de gezelligheid hoog in het vaandel stond. Tot het moment dat de oprichter Tonny Willems plotseling door een tragisch ongeluk op 38-jarige leeftijd om het leven kwam in februari 1988. De leden waren diep geschokt door dit bericht, maar besloten tegelijkertijd om zijn werk voort te zetten en door te gaan met vereniging Revanche.

De competitie was een hele discussie in het bestuur. Moest Revanche gaan deelnemen aan de officiële NTTB competitie of aan de “zwarte” regionale competitie. Er werd gekozen voor de regiocompetitie Oss, waar tegen teams uit Oss (Tivoli/Vice Versa, TAP) en O.T.T.C., Heeswijk-Dinther (NON), Herpen (TTV Herpen), Geffen (G’effekt), Berghem (SAZ), Uden (Smash ’73), Vinkel (Den Driehoek) en Nistelrode (Hoefslag) werd gespeeld.
De eerste competitieteams die deelnamen aan de recreantencompetitie in de Regio Oss waren;
Team 1: Tonny Willems, Wout van Kessel en Theo Loeffen
Team 2: Frans van der Linden, Clemens Peters, Addy van Boekel en Tonny van der Heijden.

In het jaar 1988 werd er door voorzitter Peter van Boekel het idee geopperd om als zich als Revanche te gaan aansluiten bij de Nederlandse tafeltennisbond afdeling Brabant of Gelderland. Het werd uiteindelijk de afdeling Gelderland, daar Revanche zich niet mocht aansluiten bij de Brabantse bond omdat Revanche op de grens van Brabant en Gelderland lag. De afdeling Gelderland zou in 1998 fuseren met de afdeling Oost Gelderland tot de afdeling Gelre, waar Revanche thans noch steeds haar competitiewedstrijden afwerkt. Tegelijkertijd werd er in 1988 door het bestuur een wedstrijdsecretaris aangesteld in de persoon van Fred Smit, die deze functie ruim 10 jaar zou bekleden. In 1998 nam Frans van der Linden het wedstrijdsecretariaat over. Later zou Fred Smit het wedstrijdsecretariaat weer op zich nemen tot en met de voorjaarscompetitie van 2017. Vanaf de najaarscompetitie van 2017 heeft Roel Albers de taak van wedstrijdsecretaris op zich genomen.

De teams die het spits mochten afbijten in de NTTB competitie waren:
1e senioren team: Theo Loeffen, Frans van der Linden, Henk Junier en Johan Smits
1e junioren team: Harold Pashouwers, Mischa de Jong en Arno van Kessel (o.l.v. coach Wout van Kessel)
Al gauw werd het 1e juniorenteam versterkt met nog 2 jeugdteams:
2e junioren team: Friso Schoppema, Gerben van Gaal en Gertwin Vissers (o.l.v. coach Jan Princen)
1e meisjes junioren team: Diana Hertogs, Wendy Hartogs, Patricia van Dijk en Jennifer Smit (o.l.v. coach Fred Smit)

In de loop van de jaren ging Revanche met meer teams deelnemen in de NTTB competitie. Er werden uitwisseling georganiseerd met Demen in januari 1984 en met het Duitse TuS Kirchberg in 1985. De uitwisseling met Kirchberg uit Rijnland-Palts, kwam tot stand door de jumelage die de voormalige gemeente Schaijk had met de Gemeinde Kirchberg.

Revanche groeide en groeide. Er werden trainers aangetrokken in de personen van, Pieter van der Hammen, Paul Bekker, Rob Moorman en veel later in de jaren in de personen van Jos Theijsen, Antoon van Bergen en Rob Becude. Later waren ook Michiel Hensbergen, Bas Hensbergen, Emily Noor en Frank van Empel trainer. Thans worden al velen jaren de trainingen verzorgt door Gert Willemse.

Er werden toernooien georganiseerd, de jeugd verwent met een jaarlijks uitstapje, de jaarlijkse feestavond voor de senioren, de trofee voor de sportman cq sportvrouw werd in het leven geroepen, het clubblad de Bat-Express werd opgericht. Tevens werd jaarlijks in de kerstvakantie het Taptoe toernooi voor de schooljeugd georganiseerd, de eerste jaren onder leiding van Antoon van Bergen en met hem vele vrijwilligers. Tegenwoordig wordt het toernooi georganiseerd als het Kindertafeltennisfeest.

Vanaf de oprichting speelde T.T.V. Revanche enkele jaren in het oude dorpshuis (dat in 1991 volledig af zou branden). In 1990 verhuisde tafeltennisvereniging Revanche naar het huidige clubgebouw De Piramide, een enorme vooruitgang! De Piramide is een Jeugd- en Jongerencentrum, in eigendom van de gemeente en beheert door een stichting. Nadeel van De Piramide was, dat deze gedeeld moet worden met meerdere gebruikers. In 2004 werd De Piramide verbouwd en uitgebreid. Als vereniging vond Revanche tijdelijk haar heil in het winkelpand van de familie Boeijen. Een prima noodoplossing, al kostte het wel veel jeugdleden.

Op 23 mei 1991 nam Wim Arts het voorzitterschap over van Peter van Boekel. Wim Arts zou het voorzitterschap maar liefst 26 jaar bekleden tot en met 12 april 2017, waarna hij opgevolgd werd door de huidige voorzitter Daan Jans.

In 1993 vierde TTV Revanche haar 10-jarig jubileum. Ter aandenken ontwierp Marij Smit een embleem.

Jaren speelde Revanche in 2 competities (NTTB op maandag en Recreanten Regio Oss op vrijdag). In 1994 besloot het bestuur echter om te stoppen met de recreantencompetitie in de Regio Oss en alleen nog maar NTTB competitie te gaan spelen. De reden hiervoor was, dat er steeds meer verenigingen in de Regio Oss afhaakte. Sommige daarvan sloten zich aan bij de Bossche Bond, maar dat was voor Revanche destijds geen optie. Vanaf het seizoen 2017-2018 is Revanche na initiatief van Gert Willemse wel deel gaan namen aan de BBTF-competitie (Bossche Bedrijfs Tafeltennis Federatie), naast de reguliere NTTB competitie. Ook leden van andere verengingen uit de afdeling Gelre werden uitgenodigd om deel te nemen aan de BBTF, zo kon men eens tegen andere tegenstanders spelen.

In 1997 kwam er vanuit de afdeling de oproep om 2 avonden te bezoeken voor sport overdag in Papendal. De toenmalig voorzitter Wim Arts heeft samen met Jos Theijsen en Riet van Kessel deze avonden bezocht. Hieruit is nog in datzelfde jaar, de 50+ groep opgericht, die nog altijd op dinsdagmorgen actief is. De begeleiding was in de beginjaren in handen van Jos Theijsen en Riet van Kessel. Tot op de dag van vandaag begeleidt Riet van Kessel de 50+ groep, tegenwoordig met haar man Wout van Kessel. In 1999 kreeg de 50+ groep nieuwe shirts van de Rabobank Schaijk. Vier jaar later in 2003 kregen de 50+ groep leden wederom nieuwe shirt, nu van de toenmalige hoofdsponsor rietdekkersbedrijf Gijsbers uit Berghem. De 50+ groep heeft in de loop der jaren verschillende uitwisselingen gehad: uit en thuis, o.a. met Taverbo uit Boxtel, OTTC uit Oss en Return eveneens uit Oss.

In de hoogtijdagen had Revanche ongeveer 40 jeugdleden en 11 teams in de competitie. Revanche kende ook mindere jaren. In 1998 had de vereniging nog maar drie mensen in het bestuur.

In 2008 vierde Revanche haar 25-jarig jubileum met een demonstratie van internationale toppers als Danny Heister en Jonah Kanh, een receptie en een feestavond voor leden en oud-leden. In maart 2023 zal Revanche haar 40-jarig jubileum vieren.

Revanche organiseert jaarlijks in oktober de Open Schaijkse Kampioenschappen in de sporthal de Eeght. In oktober 2022 staat al de 39e editie op de planning. De eerste editie van het toernooi vond zelfs plaats voor de oprichting van de vereniging. In de beginjaren werden overal tafeltennistafels vandaag gehaald met een aanhangertje, een enorm gesjouw! Later zou de toernooicommissie de tafels gaan huren. De meest recente jaren maakt de toernooicommissie nog enkel gebruik van de ‘eigen’ tafels.

Ereleden:
– Jan Princen (2003)
– Wim Arts (2017)
– Riet van Kessel (2023)
– Wout van Kessel (2023)

Leden van verdienste:
– Theo Loeffen (1990)

Chronologisch:
1983-03-15: Oprichting TTV Revanche door J. Janssen, A. Willems en Jan Princen
1984-00-00: Warenhuis installatiebedrijf Ad van den Oever uit Herpen schenkt shirts aan Revanche.
1988-00-00: Revanche gaat deelnemen aan de NTTB competitie in de afdeling Gelderland
1989-00-00: TTV Revanche verhuist van het oude dorpshuis naar “De Piramide” in de Bossestraat.
1989-10-27: Clubactie TTV Revanche: de leden gaan langs de deur met een ‘zakje fruit’.
1989-11-29: Voor het eerst in de geschiedenis wordt het junioren meisjesteam, bestaande uit Diana Hertogs, Wendy Hartogs, Patricia van Dijk en Jennifer Smit, kampioen (in de 4e klasse).
1993-03-00: TTV Revanche viert haar 10-jarig bestaan
1994-12-00: Eindstanden NTTB heren competitie:
Revanche 1 – 1e klasse B – 3e plaats
Revanche 2 – 4e klasse – 3e plaats
Revanche 3 – 4e klasse – 6e plaats (degraderen)
Revanche 4 – 5e klasse – 4e plaats
Revanche 5 – 5e klasse – 5e plaats
Revanche 6 – 5e klasse – 6e plaats (degraderen)
1995-05-04: Ajax uitstapje
1995-06-00: De competitieteams in de Recreantencompetitie Regio Oss houden op te bestaan, er wordt vanaf dat moment nog enkel deelgenomen aan de NTTB competitie
1998-01-20: De NTTB afdeling Gelderland fuseert met de afdeling Oost Gelderland tot de afdeling Gelre.